Bullying - Ψυχίατροι Αθήνα

Οι επιδράσεις από τα επεισόδια εκφοβισμού και παρενόχλησης της παιδικής ηλικίας (bullying) παραμένουν ακόμα και μετά σαράντα χρόνια…

Αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα ειδήσεων του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου:
(
http://www.kcl.ac.uk/iop/news/records/2014/April/Impact-of-childhood-bullying-still-evident-after-40-years.aspx)

Οι αρνητικές για την υγεία συνέπειες, κοινωνικές, σωματικές και ψυχολογικές, της παιδικής παρενόχλησης και εκφοβισμού είναι ακόμα εμφανείς σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις του παιδικού εκφοβισμού και της παρενόχλησης πέρα από την πρώιμη ενήλικη ζωή και δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού American Journal of Psychiatry στις 18 Απριλίου 2014.

Τα ευρήματα προέρχονται από τη Βρετανική Εθνική Μελέτη για την Ανάπτυξη του Παιδιού, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας του 1958. Η μελέτη που δημοσιεύεται περιλαμβάνει 7.771 παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν δώσει πληροφορίες σχετικά με την έκθεση του παιδιού τους σε εκφοβισμό και παρενόχληση, όταν ήταν ηλικίας μεταξύ 7 και 11 ετών. Τα παιδιά στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Ο Δρ. Ryu Takizawa, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι επιπτώσεις της παρενόχλησης και του εκφοβισμού είναι ακόμα ορατές σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα. Οι επιπτώσεις είναι επίμονες και διάχυτες, με την υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να διαρκούν και μετά την ενηλικίωση».

Περισσότερα από το ένα τέταρτο των παιδιών στη μελέτη (28 %) έχουν δεχθεί απειλές κατά καιρούς, και 15% υφίσταντο συχνά παρενοχλήσεις και εκφοβισμό - ποσοστά παρόμοια με τα σημερινά στην Μεγάλη Βρετανία.

Τα άτομα που ήταν θύματα εκφοβισμού και παρενόχλησης στην παιδική ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία καθώς και γνωσιακή λειτουργία στην ηλικία των 50 ετών. 

Άτομα που ήταν συχνά θύματα εκφοβισμού και παρενόχλησης στην παιδική ηλικία παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, διαταραχών άγχους και αυτοκτονικού ιδεασμού.

Τα άτομα που υπήρξαν θύματα εκφοβισμού και παρενόχλησης στην παιδική ηλικία είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, με τους άνδρες να ήταν πιο πιθανό να είναι άνεργοι και να έχουν μικρότερα εισοδήματα. Οι κοινωνικές σχέσεις και η ευεξία επηρεάστηκαν επίσης. Τα άτομα που έχουν δεχθεί απειλές ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σε μια σχέση, να έχουν καλή κοινωνική υποστήριξη, ενώ είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν χειρότερη ποιότητα ζωής και ικανοποίηση από αυτή.

Ο καθηγητής Louise Arseneault , ανώτερος συντάκτης από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο King’s College προσθέτει : «Πρέπει να ξεφύγουμε από κάθε αντίληψη ότι ο εκφοβισμός είναι μόνο μια αναπόφευκτη φάση της ανάπτυξης του παιδιού. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στο προαύλιο του σχολείου μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα παιδιά. Τα προγράμματα για να σταματήσει ο εκφοβισμός και οι παρενοχλήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικά, αλλά πρέπει επίσης να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην έγκαιρη παρέμβαση για την αποτροπή πιθανών προβλημάτων που θα επιμείνουν στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή».

Ο εκφοβισμός/παρενόχληση (bullying) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες ενέργειες που προκαλούν ψυχικό πόνο στο παιδί από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας, όπου τα θύματα δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Η βλαβερή επίδραση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης παρέμεινε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το νοητικό πηλίκο (IQ) της παιδικής ηλικίας, τα συναισθηματικά προβλήματα, τα προβλήματα συμπεριφοράς, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων αλλά και η μικρή εμπλοκή των γονέων (στα καθήκοντά τους).

Ο Καθηγητής Arseneault προσθέτει : «Σαράντα χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε αναμφίβολα θα υπάρξουν επιπλέον εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ζωής αυτών των νέων, οι οποίες μπορούν είτε να τους προστατεύουν από τις επιπτώσεις του εκφοβισμού και των παρενοχλήσεων, είτε να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το επόμενο βήμα μας είναι να διερευνηθούν ποιές είναι αυτές».

Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Ακαδημία και την Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου για την βελτίωση των Φυσικών Γνώσεων.
Εργασία: Takizawa R, Maughan B, Arseneault L. “Adult health outcomes of childhood bullying victimization: Evidence from a 5-decade longitudinal British birth cohort”. 
Δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry αρχικά ηλεκτρονικά στις 18 Απριλίου 2014.

www.psychiatroi-athina.net -  © Ψυχίατροι Αθήνα - Γιάννης Χατζιδάκης, Ψυχίατρος - Λεωφόρος Κηφισίας 34, Αμπελόκηποι, 11526 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210-7470243 - Κινητό: 69.46.56.56.88

Comments